Oproep betoging 23/04: Van de Middellandse Zee tot in België: het politieke immobilisme heerst!

Afspraak 11u Kunst-Wet – 12u30 hoek Stevinstraat en de Cortenberglaan

Zoals alle mensen met een minimum aan geweten is de Coördinatie van Mensen Zonder Papieren verontwaardigd over de tragedie die zich afspeelt in de Middellandse Zee. Maar deze tragedie is niet geïsoleerd, noch in de tijd, noch beperkt tot de Middellandse Zee.

Het politieke immobilisme heerst op alle niveau’s.

Sinds jaren zijn in België de opeenvolgende ministers en staatssecretarissen verantwoordelijk voor de migratiepolitiek zich gaan neerzetten op de netelige kwestie van de « mensen zonder papieren ». Hun doel was altijd om om het even welke vooruitgang af te stoppen, geconfronteerd met een kiespubliek dat ze zelf hadden bang gemaakt met een populistisch discours. Wanhoopsdaden zoals zichzelf in brand steken of zelfmoord zijn slechts de meest extreme uitingen van een veralgemeende precariteit bij de 150.000 mensen zonder papieren in België.

Op het europese niveau gaat het niet beter.

Aan de ene kant blijven de neo-liberale handelsakkoorden, de « humanitaire » interventies, de wapenverkoop of de steun aan « bevriende » dictaturen, hele bevolkingsgroepen verder in de miserie duwen. Niets wordt gedaan om te vermijden dat die personen verplicht zijn hun gemeenschappen te verlaten en een beter leven te zoeken in Europa.

Aan de andere kant wordt niets gedaan om het Fort Europa te ontmantelen, teneinde de risico’s voor de migranten en de winsten voor de bazen van mensensmokkelaars te verminderen. Enkel geconfronteerd met de meest zware tragedies worden meer gespierde maatregelen aangekondigd, en dan nog… En het gaat enkel over aankondigen. Het valt nog af te wachten op welke manieren de tragedies van de laatste dagen zullen geïnstrumentaliseerd worden om er nog ‘s de angst en een overbeveiligde maatschappij in te rammen.

Voor de Coördinatie van de Mensen Zonder Papieren te Brussel dringt een eerste humanitaire oplossing op korte termijn zich op. Met de operatie Mare Nostrum hebben de italiaanse reddingsdiensten bewezen dat het mogelijk is een maximaal aantal schipbreukelingen te redden. Wij eisen een Mare Nostrum-operatie die uitgebreid wordt naar alle landen rond de Middellandse Zee, gefinancierd door de solidariteit van heel Europa.

Infos pratiques

Envoyez un mail à:
coordinationsanspapiersbruxelles à riseup.net

Ou par Facebook:
facebook

Ou via les porte-paroles:

  • Abdul Azim Azad 0466080335
  • Maria Freire  0455102575
  • Bintou Touré 0466281442
  • Serge Bagamboula 0493291974

 Coordination SPB 0466080335

2014-2017 copyright sanspapiers.be

This site is registered on wpml.org as a development site.