Van Sémira Adamu tot Oumar Dansokho, de belgische migratiepolitiek doodt nog steeds!

Perscommuniqué 07/04/2015

Van Sémira Adamu tot Oumar Dansokho, de belgische migratiepolitiek doodt nog steeds!

De Coördinatie van Mensen Zonder Papieren te Brussel roept op tot een betoging op dinsdag 7 april 2015, tegen de migratiepolitiek die twee personen heeft gedreven tot de ultieme daad van wanhoop: zelfmoord.

Vorige donderdag, 2 april 2015, is Benamar, 42 jaar, teruggevonden door zijn medegevangenen in het gesloten centrum te Merksplas, hij had zich opgehangen.
Dezelfde dag heeft Oumar Dansokho, 25 jaar, zichzelf in brand gestoken in de lokalen van Fedasil. De volgende dag is hij gestorven in het militair hospitaal te Neder-Overheembeek.

We hebben Oumar Dansokho goed gekend, hij ging regelmatig met ons mee op de wekelijkse betogingen aan het kabinet van staatssecretaris Theo Francken. Hij heeft een asielaanvraag ingediend in 2008. Op deze zwarte donderdag was hij naar Fedasil gekomen om medische hulp te vragen.

Benamar was al 16 jaar in België, hij had geen enkele band meer met Marokko. Twee maanden geleden werd hij opgesloten in het gesloten centrum te Merksplas. Toen hij had vernomen dat een tweede poging om hem uit het land te zetten nakend was, is hij in hongerstaking gegaan en heeft hij er uiteindelijk een einde aan gemaakt.

Oumar Dansokho heeft betekenisvolle daad gesteld. Als hij heeft gekozen om zich in brand te steken in Fedasil dan is dat omdat hij zich wilde richten tot een administratie. Deze administratie voert een migratiepolitiek uit die weigert het lijden en de wanhoop van de mensen zonder papieren te erkennen. Hij heeft willen zeggen « kijk hoe ik sterf, kijk naar het gevolg van uw onmenselijke politiek ».

Toen de medegevangenen van Benamar uitleg over zijn dood eisten, en vooral kennis te kunnen nemen van de brief die Benamar had achtergelaten, werden ze in isolatiecellen opgesloten. Ook wij eisen om deze brief te krijgen, we zullen niet aanvaarden dat politieke of administratieve verantwoordelijken om deze affaire in de doofpot te stoppen!

Op dinsdag 7 april houden we een stille mars en we zullen symbolisch met twee doodskisten langsgaan bij de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van Theo Francken. Afspraak om 11u aan de Havenlaan 53.

Volgende donderdag 9 april 2015 komen we terug naar de Dienst Vreemdelingenzaken en naar het kabinet van Theo Francken en we zullen niet vertrekken zonder de brief en zonder opheldering over de omstandigheden die de twee slachtoffers tot deze daden van ultieme wanhoop gedreven hebben.

Infos pratiques

Envoyez un mail à:
coordinationsanspapiersbruxelles à riseup.net

Ou par Facebook:
facebook

Ou via les porte-paroles:

  • Abdul Azim Azad 0466080335
  • Maria Freire  0455102575
  • Bintou Touré 0466281442
  • Serge Bagamboula 0493291974

 Coordination SPB 0466080335

2014-2017 copyright sanspapiers.be

This site is registered on wpml.org as a development site.